Om forskjellige filamenttyper

Fra 3Dwiki
Revisjon per 11. jul. 2022 kl. 01:30 av Roy (diskusjon | bidrag) (iltt mer om fleksible)

Filament (engelsk ord som betyr "tråd") er hva vi kaller plasten vi behandler, siden den kommer som tråd. Det finnes et lass med forskjellige typer plast. De vanligste for 3d-skriving, er listet her med karakteristika og hva man eventuelle ulemper man bør vite om.

Polyester

Disse filamentene er de mest vanlige i dag (2020) til 3d-skriving. De er alle hydrofile i varierende grad. Dette innebærer at de tiltrekker seg fuktighet fra omgivelsene og forringes av dette på forskjellige vis. PLA blir sprøtt, PETG blir enda mer hårete, nylon blir boblete og ubrukelig osv. For å reversere fukttrekk i disse filamenttypene, kan rullen(e) legges i steikeovnen på 50 grader med vifte noen timer. Noen bruker også frukt- og bærtørkemaskiner til dette. Det finnes også egne tørkere for filament.

PLA

Polymelkesyre (polylactic acid) er en bioplast som ofte er inngangsporten til 3d-skriving. Den kjennetegnes ved en forholdsvis lav skrivetemperatur på 180-200 grader, høy styrke og å være lett å jobbe med. Den er imidlertid følsom for være og vind og vil bli sprø etter å ha blitt utsatt for fuktighet og/eller ultrafiolett lys. Til innendørsbruk egner den seg fint. For utendørsbruk eller der det trengs høyere temperaturtåleranse, bør andre plasttyper velges.

PLA er i utgangspunktet biologisk nedbrytbart, men siden det er snakk om sterke molekylære bindinger, snakker vi fort vekk tiår før det vil brytes ned i naturen.

Resirkuleres som restavfall.

PET

Polyetylentereftalat brukes i alt fra klær til flasker. Den skårer høyt på gjenbruksraten blant plast og kjennetegnes ved forholdsvis høy styrke, dog godt under PLA, men samtidig en seighet som gjør at den heller deformeres der PLA knekker. Den har en skrivetemperatur noe over PLA, rundt 220-250 grader. Den tåler vær og vind samt UV-stråling godt og få vanlige kjemikalier (som sprit, aceton etc) biter på den. PET er lite brukt til 3d-skriving, siden det veldig følsomt for temperaturendringer og lett krøller seg. Se PETG.

Resirkuleres som plast.

PETG

PETG eller PET-G er PET (se over) tilsatt glykol for å bedre plastens karakteristika med tanke på temperaturfølsomhet.

Clas Ohlson og kanskje andre selger filament merket PETG som egentlig er PET tilsatt andre ting enn glykol for på den måten hjelpe til med temperaturproblemene til PET. Clas Ohlson hadde tidligere dataarket til filamentet de selger som PETG liggende ute, men dette er nå fjernet.

Resirkuleres som plast.

Styrén-baserte filamenter

Disse filamenttypene er hydrofobe, så vann preller av som vann på gåsa, så å si. En del av basen vil frigis når plasten smeltes og siden styrén ikke akkurat er helsekost, bør en bruke lukket skriver med kullfilter. Disse filamenttypene kjennetegnes ved at de er ganske harde, tåler vær, vind og UV og takler temperaturer opp til eller over 100°C.

ABS

ABS er ganske hardt (mellom PETG og PLA et sted) og tåler temperaturer opp mot cirka 105°C. Det krever høy temperatur både på dyse og byggeplate og skrives best i en lukka skriver for å holde temperaturen i "skriverrommet" stabil. Uten dette, vil ABS veldig lett krølle seg. En lukka skriver vil også gjøre det mulig å installere vifte og filter med aktivt køl for å få ut skadelige gasser og dårlig lukt. Det lukter omtrent som brent bildekk av ABS, så ikke noe særlig for inneklimaet.ABS var tidligere populært for å lage solide deler, men i dag (2021) har PETG tatt over mye av bruken, siden det er lettere å ha med å gjøre, ikke lukter og ikke er giftig i bruk. Hvor farlige styrénutslippene fra 3d-skriving er for folkehelsa, er omstridt.

ASA

(her må det inn mer info)

Fleksible filamenter

De fleste filamenttyper (PLA, PETG, PC, ABS, ASA etc) er forholdsvis harde. TPE, thermoplastic elastomers, er myke og fleksible og egner seg til annet bruk. Det kan for eksempel være et bildekk til en modellbil eller et mobildeksel som vrenges på/av. Disse graderes utfra hardhet (se grafikk under). De fleste plasttyper oppgis i shore A, mens noen også oppgis i shore D.

Generell bruk

Har du skriver med strømpe ("bowden tube"), dvs uten direktemating, kan det som regel gå greit å bruke noe med 95A eller høyere. Lavere kan gå, men vil kunne utgjøre problemer, siden filamentet stappes sammen (komprimeres) i strømpa. Ved bruk av direktemating ("direct drive"), er det lettere. Med skriver med strømpe, skru av retraction totalt, ellers blir alt bare trist og leit. Med direktemating, kan du kanskje ha litt av dette, men tvilsomt av hvilken mengde.

Filamenttyper

Hardhet
Hardhet

TPU

Termoplastpolyuretan er den mest brukte fleksible plasttypen per i dag (2022) og fås normalt fra 98A og ned til noe under 80A. Denne kan brukes til alt fra pakninger til leketøy (bare fantasien setter grenser). Plasten er veldig sterk og tåler mye stress og stress, men er jo fleksibel, så bruk den når du trenger den.

TPA og TPC

Termoplastpolyamid og Termoplast-co-polyester er ukjent for forfatteren av dette, så hvis noen vil fylle inn, kjør på.