Hefte

Fra 3Dwiki

Ved utskrift med filamentskriver, er det kritisk at det første laget sitter godt, siden alt annet hviler på dette. Vi har alle vært der. Alt klappet og klart for storproduksjon, 12 timer igjen og start. Så, åtte timer ute i jobben, løsner én eller flere deler for så å ta med seg resten…

For at utskriftene skal lykkes, er man avhengig av noen faktorer, det viktigste øverst.

Rett byggeflate

Rein byggeflate

Heftemiddel

Type byggeflate

Andre alternativer

Hvis rein byggeflate og heftemidler ikke virker, kan man bruke hjelpeverktøy i sliceren. Der kan man velge å bruke enten brim (dvs brem som i hattebrem) eller raft (dvs flåte). Begge disse kan hver for seg være nødvendige hvis man ikke får utskrifta til å sitte.

brim

En brem legger en omkrets på ett lag rundt delen slik at selv om delen er massiv og vil bøye seg, vil det tynne laget rett på plata gjøre at delen forhåpentligvis ikke slipper taket. Ulempa med metoden, er at bremmen må fjernes i etterkant, men det er stort sett fort gjort med en skarp kniv, fil eller tilsvarende.

raft

Dette er en "flåte" som legges under hele utskrifta og skrives ut med ei overflate som gjør at delen som skrives ut på toppen av den, lett løsner. Dette bruker endel mer filament, men kan lett løse problemer med hefte. Det er også en snarvei for å løse problemer med elefantfot. I begge tilfeller bør du prøve deg fram.

Og til slutt

Hvis filamentet er hydrofilt (som PLA, PETG, nyon etc), vil opptak av fuktighet føre til at filamentet svetter mer under utskrift, noe som vil gjøre det verre å få det til å sitte.