Type byggeflate

Fra 3Dwiki
(Omdirigert fra Byggeflate)

3d-skrivere kommer med byggeflater av forskjellige typer med varierende karakteristika. Der noen er gode for én ting, kan andre egne seg bedre til noe annet. Under følger en liten oversikt. Denne er dog noe snau.

Fleksibel

Fleksibel, magnetisk byggeplate fra Creality er et eksempel på ei byggeflate laget for å sørge for at utskrifter sitter og skal være lett å få av igjen. Her slipper man ofte heftemiddel både med PLA og PETG og siden byggeflata er fleksibel og magnetisk, er den lett å ta av og bøye slik at utskriftene lett løsner. Ulempa er at det lett fester seg filamentrester fra gamle utskrifter. Disse har en tendens til ikke å ville slippe plata med mindre man skal skrive ut noe fantastisk i komplementærfargen eller tilsvarende. En annen ulempe er at fleksible plater ikke blir helt flate.

Glass

Glassplater fås i forskjellige utførelser. Alt fra det lokale fra glassmesteren eller IKEA til speil og videre til glassplater med ymse belegg for å hjelpe til med hefte og slipp. Glassplater er normalt veldig flate og godt slipte og fungerer godt med og uten heftemiddel. Merk at man med PETG bruke heftemiddel. Se Heftemiddel. Glass er en god bærer av temperatur, så det forholder seg termisk stabilt. Ulempa er imidlertid at store, flate utskrifter kan være vanskelig å få løsna. En tur under springen med kaldtvann eller å legge glassplate med utskrift i fryseren, kan hjelpe, men er ikke veldig fleksibelt.

PEI

Flere og flere kommer med byggeflater lakkert med polyeteremid (PEI). Prusa var av de første som kom med dette til massemarkedet og leverer byggeflater i stål som er svakt fleksible og som lett slipper utskrifter av PLA og PETG uten heftemiddel. Med disse bør man imidlertid bruke heftemiddel ved bruk av TPU for å lettere få løsna utskrifta.