Heftemiddel

Fra 3Dwiki
Sprekk i glass etter bruk av PETG uten heftemiddel. Foto: Robert Morath Halvorsen

Hvis du har glassplate eller tilsvarende og denne er Rein, vil det gjerne ikke være nødvendig med noe som helst. PLA kan i de fleste tilfeller skrives direkte på glassplate uten heftemiddel. PETG bør ikke brukes direkte på glass uten heftemiddel, da det gitt riktige omstendigheter (som ofte oppstår under 3d-skriving) kan binde seg kjemisk til glass slik at du aldri får av utskrifta. Se her for et eksempel Med TPU og andre fleksible bør man bruke heftemiddel for å lettere få av utskrifta - ellers kan den sitte litt vel hardt og deler av den kan bli igjen ved fjerning.

Velger du å bruke heftemiddel, vil kravet til rengjøring av byggeflata være mindre. Du slipper lettere unna med litt gammal skitt hvis du har godt heftemiddel.

Limstift

PVP-baserte limstifter er vannbaserte og kan brukes som heftemiddel. Noen, som denne har farget indikator slik at man bedre ser hvor man legger på lim. Denne blir usynlig etter noen sekunder/eller minutter avhengig av temperatur. Disse fungerer godt og er generelt billige.

Magigoo/DIMAFIX

Spesiallimstift for bruk til 3d-skriving. Pris 5-10 ganger vanlig limstift.

Hårspray

Hjelper som andre heftemidler til å få ting til å sitte bedre. Siden det er spray, vil det også lettere kunne trenge inn i drivverk. På sammme måte som andre heftemidler, binder det seg lett til støv og smuss og siden du nå er så heldig å ha heftemiddel i drivverket, vil skitten sette seg ekstra godt også der. Bruk noe annet!

Trelim

Vanlig trelim vanna ut 50/50 med vann fungerer fint som heftemiddel. Pensle det på byggeplata og varm den opp til limet tørker før du starter utskrifta. Skriver du på vått lim, blir det sittende veldig fast.

Vindusvask

I en artikkel av Prusa, anbefales det for PETG å bruke vindusvask rett på plata og så tørke av den med en ren klut. Dette har vist seg å virke bra på pulverlakkerte PEI-plater. Hvor bra dette funker på glass, er ukjent.